marți, 27 august 2024

Tabăra "SCIENCE - INTELLIGENCE - RESEARCH", ediția a VI-a

     Ediția a VI-a a Taberei de excelență "SCIENCE - INTELLIGENCE – RESEARCH" s-a desfășurat și anul acesta în cadrul Seminarului Teologic Ortodox "Sfântul Grigorie Teologul" din Craiova, la inițiativa și cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. În perioada 20-24 august 2024, cei 45 de olimpici din Oltenia au participat la numeroase activități recreative, dar și cu rol educativ, prin care tinerilor le-au fost încurajate curiozitatea, dorința de a cunoaște tradițiile regiunilor vecine și cea de a se deschide în fața celor din jur.

    Tabăra a debutat prin festivitatea de deschidere pentru a marca începutul unei experiențe unice și pline de clipe de neuitat. Slujba de Tedeum a fost săvârșită de: părintele dr. Lupu Adrian, consilier în cadrul Sectorului Învăţământ din Arhiepiscopia Craiovei, părintele Corneliu Dogaru, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitate Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Craiova, părintele Belcineanu Vintilă Viorel şi părintele Eremia Alexandru de la Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Grigorie Teologul" Craiova. Cuvântul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a fost transmis de părintele consilier.

    În cea de-a doua zi, copiii au participat la o activitate de inițiere în educație juridică, susținută de reprezentanți ai Asociației Vasiliada din Craiova, unde le-au fost prezentate noțiuni de bază din domeniu și au fost învățați cum să recunoască violența în comportamentul agresorilor, precum și urmările acesteia asupra victimelor, informațiile fiind parte din proiectul "Începe cu Tine: Educație, Prevenție, Acțiune împotriva Infracționalității". Discuția s-a desfășurat în mod liber, prin raportare la experiențele proprii ale celor prezenți. La final, aceștia au putut să evalueze de unii singuri diversele riscuri la care au fost expuși în trecut, precum și să recunoască potențialele pericole viitoare.

    După-amiaza, elevilor le-a fost propus un film cu caracter istoric, întruchipând faptele unei personalități ilustre a Olteniei - Mihai Viteazul. Ecranizarea a fost urmărită cu interes și suspans, urmând o dezbatere pe tema acesteia, moderată de părintele consilier Lupu Adrian. În plus, copiilor le-au fost prezentate fapte istorice mai puțin cunoscute despre viața și experiența personală a domnitorului.

    Ulterior, participanții la Tabăra S.I.R. au fost invitați la o activitate de cunoaștere, unde fiecare și-a împărtășit pasiunile cu restul colegilor. De asemenea, cu toții au prezentat zonele din care provin, făcând referire la tradiție și la simbolurile culturale specifice.

    Pentru a stimula și latura creativă a celor prezenți, a fost organizat un atelier de pictură coordonat de prof. drd. Ghiță Elena Loredana, absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, secția Artă sacră. Tinerii au învățat noțiuni introductive ale artei plastice și au realizat tablouri înfățișând imagini de natură statică. A fost obținută o colecție de creații pline de personalitate, acestea întruchipând în mod inedit percepția fiecăruia. 

    Copiii au avut, de asemenea, ocazia de a vizita obiective din orașul Craiova. Inițial, aceștia au cunoscut mai profund tradiția spirituală a zonei în urma excursiei la Catedrala Mitropolitană "Sfântul Dumitru".

    Pe de altă parte, elevii și profesorii însoțitori au vizitat Parcul "Nicolae Romanescu", simbol al frumuseții autohtone, naturale a orașului, unde s-au desfășurat activități recreative la alegerea grupului.

    În incinta Seminarului Teologic, tinerii au participat la o serie de jocuri organizate de voluntarii taberei: Guran Cristian Daniel, Stamatoiu Daniela Roxana, Dumitru Iulia Nicoleta și Iftimov Bogdan. De altfel, aceștia au fost alături de participanți pe toată perioada taberei, implicându-se în organizarea tuturor activităților desfășurate.

    În cea de-a treia seară au fost organizate "Jocurile Olimpice", activitate constând în completarea unor provocări și a unui traseu prin împărțirea în 3 echipe. Pe când în tabără răsunau râsetele și vorbele încurajatoare pentru coechipieri, participanții și-au dezvoltat abilitățile de colaborare, fairplayul și spiritul competitiv.

    În continuare, echipele au participat la vânătoarea de comori. Încă o dată, tinerii și-au demonstrat capacitatea de a se susține reciproc, de a-și organiza și îndeplini cu succes sarcinile, dar și de a găsi răspunsul la ghicitorile care aveau să îi îndrume la destinația căutată.

    De asemenea, aceștia au participat la o activitate de educație liturgică, unde le-au fost explicați termeni bisericești, obiceiuri specifice zonei și originea acestora într-un mod interactiv, accesibil tuturor vârstelor. Activitatea s-a finalizat printr-un joc relaxant de lectură.

    Tabăra s-a încheiat prin ceremonia de premiere a participanților, urmată de o seară festivă. Ascultând melodiile îndrăgite, tinerii și-au petrecut timpul în pași de dans și cântând la unison. În plus, cei dornici au putut să își prezinte pasiunile în fața întregului grup, pe fundalul aplauzelor acestora (dansuri sportive: Sima Diana și Nicu Octavian, interpretare vocală: Pascariu Daciana și Baicu Lucia). Drept recompensă în urma tuturor eforturilor depuse pentru obținerea rezultatelor deosebite care le-au permis participarea la Tabăra de excelență, cu toții au celebrat prieteniile pe care le-au legat în cele cinci zile și și-au promis să se revadă. Nădăjduim că aceste clipe vor rămâne în sufletele tuturor drept o amintire dragă, o etapă indispensabilă a drumului devenirii fiecăruia.

    La buna desfășurare a activităților taberei au fost alături profesorii coordonatori: părintele Oprescu Gheorghe Daniel, Vică Melania, Stelea Liliana, Stoica Marina.

                                                                    (autor: Stamatoiu Daniela Roxana, voluntar)


Festivitate de deschidere




Atelier de creație

























Vizită la Catedrala Mitropolitană "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" Craiova










Vizite la fabrica de pâine și fabrica de lumânări












Mănăstirea Coșuna Craiova










Parcul "Nicolae Romanescu" Craiova










Întâlnirea cu Dumitru Petrescu, meșter popular din localitate













Parcul Tineretului Craiova


























Vizionare film istoric și discuții








Prezentare proiect Asociația "Vasiliada" Craiova









Jocuri și activități recreative


































Festivitatea de închidere




































Seara prieteniei